Du er her

PCB og byggeaffald

Her finder du information om PCB og hvornår du skal anmelde dit byggeaffald.

Hvis man håndterer affald forkert, kan man risikere at sprede miljø- og sundhedsfarlige stoffer, som fx PCB og bly. Derfor skal du anmelde dit byggeaffald til kommunen når:

  • byggeprojektet skaber mere end ét ton affald
  • bygningen eller den del af bygningen du nedriver eller renoverer, er større end 10 m2
  • du udskifter termoruder

Er bygningen etableret eller renoveret i perioden mellem 1950 og 1977, skal anmeldelsen også omfatte en screening og evt. en kortlægning for PCB.

Du skal anmelde dit byggeaffald ved at sende et udfyldt anmeldeskema til Ringsted Kommune. Anmeldeskema finder du på borger.dk eller her på hjemmesiden. Se anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald.

Hvis du har et firma, fx rådgiver, entreprenør eller håndværker, til at stå for byggearbejdet, kan du aftale at firmaet anmelder affaldet.

Her finder du vejledning om anmeldelse af byggeaffald

 

Fakta om PCB

Blandt de skadelige stoffer i byggeaffaldet er der særligt fokus på PCB (Poly-Chlorede Biphenyler).

Stoffet kan overføres til mennesker gennem kosten, ved indånding og hudkontakt. PCB er ikke akut helbredsskadeligt, men kan på længere sigt skade hud og forplantningsevne, ligesom stoffet kan være kræftfremkaldende.

PCB findes særligt i fuger, termoruder, lysstofarmaturer, slidstærke malinger og gulvbelægninger. I dag er det forbudt at bruge stoffet, men det blev anvendt  i en lang række byggematerialer mellem 1950 og 1977 og findes stadig i vores nærmiljø.

Du kan læse mere om PCB i PCB-guiden

 

Kontakt: Teknik- og Miljøcenter

Teknik- og Miljøcenter
Rønnedevej 9
4100 Ringsted
Dir.: 57 62 63 00

Sidst opdateret

11.05.2016