Du er her
Hjælp fra demenskoordinator
Om demens
Demens er en fælles betegnelse for tilstande, hvor de kognitive funktioner bliver vedvarende påvirket af sygdom. Demens kan bl.a vise sig ved svækket hukommelse, besvær ved vante opgaver, usikker orientering og forandringer i humør og adfærd.
I Ringsted Kommune er der ansat to demenskoordinatorer, som kan hjælpe dig med at få overblik over de tilbud, der er til dig, og hvilken hjælp du har behov for. Det kan for eksempel være:
- Praktisk hjælp, personlig pleje og sygepleje
- Rådgivning, undervisning og støtte i forløbet
- Tværfagligt samarbejde med egen læge og udredningsenheder
- Daghjem og træning målrettet mennesker med demens
- Aflastning i hjemmet eller aflastningsplads
- Formidling af kontakt til frivillige besøgsvenner
Hvis du eller din pårørende har en demenssygdom, kan vaner og rutiner senere i forløbet blive vigtige for de pårørende og plejepersonalet. Derfor kan det være en fordel at beskrive din livshistorie, som er en fortælling i ord og billeder om dit liv, der kan hjælpe dig med at huske. Når du kortlægger vigtige begivenheder, værdier, daglig rytme og vaner får Hjemmeplejen og plejecentrene mulighed for at tilrettelægge omsorgen, så der tages hensyn til og udgangspunkt i dit hidtidige liv.
Her finder du skabelonen til udarbejdelse af din livshistorie.
Vores målgruppe
Ringsted Kommunes demenskoordinatorer kan hjælpe dig, hvis du er ramt af en demenssygdom, eller hvis du er pårørende til en demensramt.
Sådan får du hjælp
Vi har uarbejdet en guide til pårørende for demensramte, som indeholder svar på nogle af de almene spørgsmål, der måtte opstå for pårørende til demensramte:
Hvis du er pårørende til en demensramt, tilbyder Ringsted Kommune ligeledes følgende rådgivning, vejledning og støtte:
Derudover tilbyder Ældre Sagen en demenscafé for demensramte og pårørende.
Yderligere information
- Hvis du eller din pårørende er demensramt, kan du søge om et værgemål eller en fremtidsfuldmagt.
Værgemål: Nogle personer kan på grund af deres helbred ikke træffe beslutninger om deres økonomi eller deres personlige forhold, eksempelvis om de skal flytte. De kan derfor have behov for, at andre træffer beslutningerne for dem. Familieretshuset kan iværksætte værgemål for personer, der har behov for det. Demenskoordinatorerne kan vejlede og hjælpe dig med at søge om værgemål. Læs mere om værgemål på Familieretshusets hjemmeside.
Fremtidsfuldmagt: Ved at oprette en fremtidsfuldmagt kan du selv vælge, hvem der skal repræsentere dig, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv har evne til at varetage dine økonomiske og/eller personlige forhold som følge af sygdom, svækket mental funktion eller lignende. Du kan læse mere her:Fuldmagter og værgemål.
- Hvis du er praktiserende læge i Ringsted Kommune, har vi udarbejdet en pjece med information om kommunens demenskoordinatorer. Du kan læse mere her:
Demenskoordinatorer i Ringsted Kommune.
- Læs mere om demens på:
Nationalt Videnscenter for Demens
Alzheimersforeningens hjemmeside
Parkinsonforeningens hjemmeside
Scleroseforeningens hjemmeside
Kontakt: Demenskoordinatorer
Ewa Jacobsen, tlf. +45 21 58 55 70 Marianne Demuth, tlf. +45 23 25 81 34