DGD har den 3. december 2018 sendt et revideret projektforslag til Ringsted Kommune og Næstved Kommune, med henblik på godkendelse efter varmeforsyningslovens bestemmelser. Med projektforslaget ønsker DGD at etablere en 18 km lang gasledning fra Ringsted Syd til Fensmark i Næstved Kommune, for at kunne sikre, at der også i sommerhalvåret er afsætning af den bionaturgas, som produceres af Ringsted Biogas ApS. I Fensmark vil Ardagh Glass Holmegaard A/S kunne aftage bionaturgassen, som erstatning for naturgas. Projektforslaget er nærmere beskrevet i sag nummer 3.
Distributionsledningen til Fensmark vil hovedsageligt blive placeret langs en eksisterende naturgasledning, etableret omkring år 1986. Den eksisterende naturgasledning er pålagt et servitutbælte på 5 meter, til hver side af ledningen. Etablering af en ny distributionsledning vil hovedsageligt ske inde for samme servitutbælte, hvorfor der kun i begrænset omfang vil være behov for at pålægge et yderligere servitutbælte. Den konkrete linjeføring fremgår af den røde linjeføring i bilag 1.
Servitutbæltet betyder bl.a., at der inden for et 4 meter bredt bælte omkring ledningens midte, ikke må bebygges, plantes træer med dybtgående rødder eller ske jordbearbejdning dybere end 60 cm. Bestemmelserne i DGD’s servitut kan ses i bilag 2.
I alt vil den del af ledningsarbejdet, der foregår i Ringsted Kommune, berøre 9 grundejere foruden Dong Distribution A/S, samt ejeren af selve biogasanlægget. I bilag 3 er en liste over samtlige berørte grundejere.
Idet der skal etableres gasledning på privat jord og markarealer, kan det ikke udelukkes, at der vil blive behov for ekspropriation, hvis projektet skal kunne gennemføres. Efter varmeforsyningslovens § 16, kan der foretages ekspropriation, hvis det er af væsentlig betydning for etableringen af et godkendt kollektivt varmeforsyningsanlæg, at der etableres nødvendige rørledninger.
DGD forudsætter, at der i forbindelse med godkendelse af projektforslaget, træffes beslutning om ekspropriation. Det vil på alle ejendomme være nødvendigt med indgåelse af aftale omkring struktur- og afgrødeerstatning, da den del ikke er dækket af den eksisterende servitut. DGD ønsker derfor, at ekspropriationstilkendegivelsen skal gælde alle ejendomme involveret i projektet.
Den afgrøde- og strukturerstatning, som grundejerne får udbetalt af DGD, kan kun udbetales skattefrit for grundejer, hvis der er sket ekspropriation eller hvis den frivillige aftale er på ”ekspropriationslignende vilkår”.
For at alle grundejere får udbetalt deres erstatning på lige vilkår, er det derfor nødvendigt, at det fornødne grundlag for ekspropriation er til stede, så DGD kan indgå aftalerne på ”ekspropriationslignende vilkår”. Dette forudsætter, at der foreligger en principiel beslutning om, at Ringsted Kommune vil ekspropriere, hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale med en grundejer.
Forløbet i en frivillig aftale er i vidt omfang sammenligneligt med ekspropriationsforløbet, bortset fra at de lovgivningsmæssige krav til tidsfrister, offentlighed og krav om åstedsforretning, ikke gennemføres, som hvis der er tale om en egentlig ekspropriation. Uanset om der bliver foretaget ekspropriationsforretning eller bliver indgået frivillige aftaler, bliver grundejerne behandlet ens.
Ringsted Kommune er som myndighed ikke en part i de frivillige aftaler og skal ikke godkende aftalerne. Såfremt det bliver nødvendigt med ekspropriation, vil ekspropriationsprojektet altid blive forelagt for Byrådet, inden ekspropriationssagen påbegyndes.