Du er her

JobFirst er en succes i Ringsted

Dato: 05. juli 2017
JobFirst er en forsøgsordning med særligt tilrettelagt virksomhedsforløb, som er ganske anderledes end andre forløb. Projektet er en succes i Ringsted.
  • Andreas med sin første lønseddel og med butikschef Tina ved sin side

    Andreas har netop fået overdraget sin første lønseddel af Tina, butikschef i Ringsted Outlet.

JobFirst er en forsøgsordning med særligt tilrettelagt virksomhedsforløb. Målgruppen er mennesker, der som udgangspunkt er langt væk fra det ordinære arbejdsmarked. Det er en individuel og håndholdt indsats, hvor der både benyttes sagsbehandler, virksomhedskonsulent og mentor. Kodeordene er hyppig og vedvarende opfølgning for at opretholde momentum hos den enkelte.

Andreas – en succeshistorie

Andreas på 39 år er en del af JobFirst og en af succeshistorierne i Ringsted Kommune. Som tidligere misbruger har han ikke været en del af det ordinære arbejdsmarked i sit voksne liv. Han har været ind og ud af diverse forløb. Med JobFirst har Andreas oplevet en helt anderledes indsats, hvor særligt den faste kontaktperson har haft en afgørende indflydelse på hans forløb:

- I starten må jeg indrømme, at jeg ikke rigtig troede på projektet. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det her var anderledes, så jeg gav det en chance. Heldigvis. For det virkede for mig. Fx det med at have en fast kontaktperson, som lytter og som er tilgængelig over en længere periode har været vigtigt for mig. Det har holdt mig fast i troen på, at jeg godt kunne lykkedes. Hun har været mit heppekor. Jeg kan slet ikke beskrive, hvad det har betydet for mig. Jeg takker projektet her for at jeg har fået noget at stå op til – jeg har fået et liv.

I dag er Andreas ansat i Ringsted Outlet. Han er ikke aflønnet på fuld tid endnu, og hans løn suppleres således stadig af kontanthjælp, men målet er at stå på helt egne ben. Og det er Andreas ret opsat på at nå.
Han har været i Ringsted Outlet siden september 2016, og er kommet langt på knap et år:

- Jeg er blevet meget mere åben og smiler mere. Jeg har fået struktur og indhold i mit liv. Det var svært i starten, og der er stadig et stykke vej. Men jeg skal ikke tilbage til mit gamle liv, det er helt sikkert".

Erfaringerne med JobFirst er gode i Ringsted

70 borgere er aktivt med i projektet, og over 20 % er nu i beskæftigelse, herunder ordinært job på fuld tid, løntilskud samt ordinære timer kombineret med praktik.

Projektleder Birgitte Thyde Søe forklarer succesen således: 

- Noget af det særlige ved JobFirst er selve matchet. Vi tilrettelægger ud fra den enkelte. Mennesker er forskellige og har forskellige behov. Og derfor er det rette virksomhedsmatch også helt afgørende. Det samme gælder kontinuerlig opfølgning. Og så er det jo fordi, vi har nogle virksomheder, som er med, og som tager ansvar. Vi kunne jo ikke gøre det uden dem. De gør en kæmpe indsats for, at det her skal lykkedes. Og det er bare så fedt at være med til, for det rykker noget.”

Om JobFirst

Jobfirst er et projekt med særligt tilrettelagte virksomhedsforløb, hvor borgeren fra dag 1 skal i gang med at møde og ”snuse” til forskellige virksomheder og arbejdsopgaver for at finde det rette jobmatch. Når den rette virksomhedsplads er fundet, sikres borgeren som led i JobFirst den nødvendige støtte til at blive fastholdt i en virksomhedspraktik samt efterfølgende kontinuerlig virksomhedsfokus i indsatsen med et klart sigte om ordinære timer.

Alle JobFirst deltagerne har mentor i minimum 26 uger.

Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som har taget initiativet til projektet, der løber i 2016 og 2017. Projektet slutter med udgangen af 2017.

Sidst opdateret

06.07.2017