Du er her

Lea har tabt 30 kg. med hjælp fra sin smartphone og Ringsted Kommune

Dato: 07. januar 2020
39-årige Lea har igennem størstedelen af sit liv kæmpet med overvægt, men et radioindslag omkring kommunens nye digitale sundhedstilbud viste sig at blive hendes startskud til en sundere livsstil.

En kold vinterdag i februar hører Lea Brun Andersen et radioindslag, der bliver afgørende for hendes vægttab og vej mod en sundere livsstil.

Indslaget omhandler kommunes digitale sundhedsløsning kaldet Liva. Her kan alle borgere bosiddende i Ringsted kommune, som kæmper med livsstilsudfordringer såsom overvægt, alkohol eller rygning, type 2-diabetes eller hjerte-kar-sygdomme, få tilknyttet en personlig sundhedsvejleder fra kommunen helt gratis.

’’Jeg hørte et radioindslag om kommunens digitale sundhedsløsning Liva, hvor de nævnte, at man kunne få sin egen personlige vejleder via en app, som bl.a. kunne hjælpe med vægttab og rygestop. Jeg synes, det lød super interessant og skyndte mig at google, hvad det var for noget. Jeg fandt hurtigt ud af, at det var gratis, og at man får personlig vejledning, som bliver tilpasset til ens egne mål. Jeg blev hurtig enig med mig selv om, at det lige var noget for mig,’’ forklarer Lea.

En personlig vejleder og sparringspartner

Lea tilmeldte sig og blev hurtigt indkaldt til et møde med sin nye personlige sundhedsvejleder. På det møde fik Lea sat ansigt på sin vejleder fra Sundhedscentret, Susanne. Sammen lagde de en plan for Leas livsstilsændring og fastlage en række realistiske og konkrete mål for hele forløbet.

’’Jeg har fået en fantastisk vejleder i Susanne. Hun giver mig råd og feedback om kost, motion og gode vaner på ugentlig basis. Hun har været en virkelig god støtte i alt det her, og det hele er foregået på mine præmisser. Det her med, at man i min optik har en man står til regnskab for, betyder rigtig meget. Jeg ved, at Susanne hver uge er inde at kigge på min data og mine resultater, og jeg vil jo gerne vise hende, at jeg når mine mål. Derfor er det utrolig motiverende for mig, at der er en som følger med i den anden ende,’’ konstaterer Lea. 

Et familieprojekt

Efter 10 måneder på Liva-programmet har Lea tabt sig 30 kg., men hun er ikke den eneste i familien, som har ændret livsstil.

’’Jeg har tabt 30 kg. siden februar, min mand har tabt 18 kg. og min datter har tabt 8 kg. Det er blevet et familieprojekt for os. Der har været 110 procent opbakning hjemmefra, og vi har besluttet at gøre det til et fællesprojekt. Vi går i fitness sammen, og vi tager på en masse gåture og cykelture i skoven. Faktisk er min lillebror og svigerinde også med på vognen. De har smidt 15 kg. hver, så det er fedt at kunne inspirere andre med min nye sunde livsstil,’’ uddyber Lea.

Mindsettet er det vigtigste

Positive tanker og faste rammer er vigtigt, når man ønsker at ændre livsstil, mener Lea.

’’Mindsettet er alfa og omega, når man skal ændre livsstil. Jeg har nogle faste rutiner hver dag, som ikke står til diskussion. Jeg går 5 km. hver morgen, inden jeg møder på arbejde. Jeg tager billeder af mine madportioner og sender til min vejleder. Jeg indtaster min aktivitet hver aften på app’en. Det er blevet en daglig rutine for mig, for det hjælper mig med at skabe struktur omkring mine mål, og jo mere information jeg deler med min vejleder, desto bedre kan hun vejlede mig. Og noget tyder på at det virker, for udover mit vægttab har jeg også tabt 100 cm. fordelt rundt på kroppen,’’ fortæller Lea stolt.

 Opbakning hos kollegaerne

Lea har også valgt at involvere sine kollegaer i projektet og har indtil videre mødt massiv opbakning på arbejdspladsen.

’’Jeg har været åben omkring mit projekt over for mine kollegaer. De har bakket mig op, og har været gode til at sige - ’’hold kæft hvor ser du godt ud!’’ – Det har betydet enormt meget for mig. Og faktisk er det også lykkedes mig at indføre en daglig gåtur efter frokost på kontoret’’, siger Lea.

 
Håber på at kunne inspirere andre

Det er enormt givende, når man spiser sundt og får rørt sig, mener Lea. Det giver en god fornemmelse i kroppen, og Lea selv har fået meget mere overskud i hverdagen, efter hun har lagt sin livsstil om. Det er også en af grundende til, at hun i dag står frem med sin historie. Lea håber på at kunne inspirere andre til at komme i gang med at leve sundere.

’’Den primære grund til, at jeg deler min historie, er at jeg håber på at kunne inspirere andre til at komme i gang med en sundere livsstil. Ved at fortælle om, hvor meget min nye livsstil har betyder for mig og mit overskud i hverdagen, håber jeg at det kan være med til at motivere andre. Jeg har også været en af dem, som har prøvet alverdens slankekure, uden at nogle af dem har virket. Min erfaring er, at det handler om faste rutiner, og det handler om at involvere ens omgivelser. Oppe i fitnesscentret er vi nærmest blevet som en lille familie, hvor alle kender alle, og det gør det meget sjovere at komme afsted,’’ pointerer Lea.

Da spørgsmålet går på, om Lea kan anbefale løsningen til andre, er hun ikke i tvivl.

’’Jeg kan i høj grad anbefale Liva-programmet til andre, for det er super rart at vide, at man her en vejleder i ryggen - både når tingene går godt, og når tingene går lidt skævt. Min vejleder Susanne og jeg har nærmest et venskabeligt forhold, og hun har været enormt god til at læse mig og give mig anerkendelse. Det har helt klart motiveret mig til at give den en ekstra skalle og nå mine mål,’’ påpeger Lea.

Sidst opdateret

07.01.2020