Du er her

Nyt billedkunstråd sætter første projekt i gang

Dato: 08. december 2020
Det nye billedkunstråd i Ringsted Kommune har netop valgt at støtte kunstfestivallen ’Sammenstød’, der vil blive gennemført over seks perioder i forskellige offentlige rum i løbet af 2021.

Byrådet har afsat 250.000 kroner om året til kunst i det offentlige rum i Ringsted Kommune, og ansvaret for at de rigtige projekter, aktiviteter og kunstværker bliver gennemført og indkøbt er lagt i hænderne på et helt nyt billedkunstråd med både professionelle billedkunstnere og borgere fra kommunen. Og allerede tre uger efter, at billedkunstrådet mødtes første gang, er de kommet i arbejdstøjet.

Billedkunstrådet har således besluttet, at den første aktivitet, de støtter, bliver en stor kunstfestival i Ringsted i 2021 med titlen ”Sammenstød”. Det er Ringsted Galleriet, der står bag kunstfestivallen, der kommer til at løbe over seks perioder i 2021, og dermed vil der stort set være en kunstfestival i gang året rundt i kommunen.

Både kunstfestival og kunstindkøb

Billedkunstrådet støtter kunstfestivallen, der arbejder med et samlet budget på op mod 1 million kroner, med kr. 100.000. Billedkunstrådet har desuden besluttet, at billedkunstrådet i forlængelse af kunstudstillingen vil købe et eller flere værker fra udstillingen for op til kr. 75.000, som efterfølgende kommer til at stå permanent i et byrum eller en bygning med offentlig adgang i Ringsted Kommune.

”Byrådet har sat rammen omkring vores arbejde med en spændende og rummelig kunststrategi. Den giver et klart signal om, at byrådet gerne ser både kunstevents og indkøb af værker som del af kommunens kunst-satsninger. Med støtten til dette første pilotprojekt kombinerer vi begge dele. Planen er, at dele af festivalen kommer til at foregå i en række forhaver i midtbyen, så det er tilgængeligt for så mange som muligt. Formatet vil samtidig tilbyde en række muligheder for at skoleelever og borgere i kommunen kan blive engageret. Som borgerinddragende aktiviteter under festivalen arrangeres der f.eks. grill- og madaftener, involvering af skoler, samt en række artisttalks. På den måde får man som lokal og besøgende både viden og inspiration til selv at gå på opdagelse i kunsten”, siger billedkunstrådets næstformand Steffen Gray og fortsætter:

”Når kunststrategien for Ringsted nævnes, fremhæves det ofte at kunsten godt må ’forstyrre lidt’. Netop dét skal være med til at skabe eftertanke, inspirere og aktivere. Det, mener vi, at kunstfestivallen ’Sammenstød’ kan med et eksperimenterende og moderne udtryk, som vi kender fra Ringsted Galleriets udstillinger. Vi får et skud samtidskunst, der på én gang rummer både nyere og mere veletablerede danske navne. Vi ser projektet som noget, der skal hjælpe os med at opbygge erfaringer med forskellige festival-formaters potentiale. I billedkunstrådet lægger vi ud med at støtte et større skulptur og installations-fokuseret projekt. Et projekt af den størrelse, kan give os et indblik i borgere og besøgendes perspektiver. Det vil være en vigtig ressource, når vi skal sætte en retning for fremtidige kunstfestivaler - og for vores arbejde med at skabe kunstoplevelser i Ringsteds offentlige rum”, slutter Steffen Gray.

Flere projekter og ansøgningsmuligheder på vej

Billedkunstrådet arbejder lige nu også på rammerne for flere projekter og ansøgningsmuligheder for kunst i det offentlige rum i Ringsted Kommune. Billedkunstrådet er således både sat til selv at igangsætte kunstprojekter i kommunen, men også skabe rammerne for, hvordan der bliver mulighed for at søge midler til projekter og kunstaktiviteter.

”Lige nu arbejder vi på en mere langsigtet plan for billedkunstrådets arbejde, hvor fokus nok vil være, hvordan vi kan få sat få større kunstprojekter eller kunstbegivenheder i gang, så der kan blive synlighed omkring aktiviteterne. Men samtidig ønsker vi også, at der kan gennemføres mindre og hurtige kunstprojekter, og til det kommer der nok det, der lige nu har arbejdstitlen ”mikropuljen”, hvor vi hvert år vil reservere et beløb til mindre projekter som billedkunstnere, institutioner eller andre kan søge til offentlig kunst i kommunen. Det regner vi med, at vi er klar til at præsentere mere om i løbet af de første måneder i 2021”, siger Morten K. Jacobsen, der er formand for Ringsted Kommunes billedkunstråd.

Læs mere om Ringsted Billedkunstråd.

Sidst opdateret

08.12.2020