Du er her

Ringsted Kommune ifører sig Danmarks mest bæredygtige tøj

Dato: 17. juni 2019
Efter fælles udbud med 10 sjællandske kommuner står De Forenede Dampvaskerier A/S de næste seks år for arbejdsbeklædningen til ca. 700 medarbejdere på social- og sundhedsområdet i Ringsted Kommune.

Bæredygtighed og minimering af miljøbelastende ressourcer foruden krav om slidstyrke, farveægthed, allergivenlighed og industrivaskeriegnet var kravene, da de 10 sjællandske kommuner Ringsted, Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Sorø, Faxe, Greve, Lejre og Guldborgsund i efteråret 2017 udbød opgaven med arbejdsbeklædning som offentligt udbud for Fællesudbud Sjælland (FUS), med Odsherred som tovholder.

Tre leverandører bød på opgaven, som blev vundet af DFD (De Forenede Dampvaskerier A/S), som fra 1. juni 2019 og frem til udgangen af maj 2025 skal stå for levering af arbejdsbeklædningen til 8.500 medarbejdere i de 10 sjællandske kommuner. DFD leverer allerede i dag beklædning til syv af de 10 kommuner, heriblandt Ringsted.

Med den nye beklædning overgår Ringsted Kommune også til puljetøj. Det betyder, at medarbejderne ikke længere bærer navn på overdelen, men i stedet et ID-kort med billede, navn og titel.

Der er ikke den store synlige ændring i beklædningen, da den forsat vil være blå, men for medarbejderne vil det være mere åndbart, og der er større bevægelighed i tøjet.

Største kommunale udbud af arbejdstøj

Udbuddet er det største kommunale udbud af arbejdstøj nogensinde og der forventes et samlet besparelsespotentiale for de 10 kommuner på årligt 4 mio. kr. i forhold til de nuværende aftaler. Tøjet er produceret bæredygtigt enten med økologisk bomuld (Organic Cotton Standard) eller (BCI - Better Cotton Initiative), som er de to førende standarder for bæredygtighed i beklædning. Når tøjet er slidt, genanvendes tekstilerne i nye materialer, der giver værdi i andre sammenhænge.

Fokus på service, samarbejde og bæredygtighed

Vægtningskriterierne for udbuddet fordelte sig med 40 % på pris, 35 % på service, samarbejde og bæredygtighed og 25 % på sortiment. DFD bød ind med DFD balance, som er en egenproduceret og bæredygtig tøjkollektion.

FUS får med den nye aftale Danmarks hidtil mest bæredygtige tøjløsning, hvor alle tekstiler fra serien kan indgå som råvarer i nye produkter, når de kasseres. Det kan være i form af muleposer eller bæltetasker.

Arbejdet med at løfte opgaven begyndte tidligt

Alle medarbejdere i de 10 kommuner er blevet tilbudt opmåling, så arbejdstøjet lå klart i de rette størrelser, når kontrakten startede. På den måde fik alle medarbejdere lov til at prøve tøjet, så de kunne vurdere, hvilke dele der passer bedst til deres daglige opgaver.  

Om FUS

Fællesudbud Sjælland blev etableret i 2008 og er et dynamisk og strategisk indkøbsfællesskab mellem 16 af de 17 kommuner i Region Sjælland. FUS er et af landets større indkøbsfællesskaber med en beregnet samlet indkøbsvolumen på omkring 18,5 mia. kr.

Erfaringer viser, at offentlige indkøbsfællesskaber giver endnu større mulighed for optimering af indkøbene. Dels ved udbud af større volumen; dels ved deling af kompetencer og ressourcer.

Sidst opdateret

18.06.2019