Du er her

Ringsted Kommune og frivillige ildsjæle har succes med aktive landsbysamfund

Dato: 27. november 2018
Med Helhedsplanspuljen på fire mio. kr. over fire år har Ringsted Kommune og Landsbyforum Ringsted skabt et stort frivilligt engagement i kommunens 10 landdistrikter.

33 projekter til udvikling af lokalsamfundene. Tættere samarbejde mellem kommune og frivillige ildsjæle. Bedre sammenhængskraft i landdistrikterne. Det er tre af de mest markante resultater, der er kommet ud af et tæt samarbejde mellem Ringsted Kommune og de 10 lokalråd organiseret i Landsbyforum Ringsted.

Ringsted Kommune har længe været i dialog med de frivillige i de 10 lokalråd for at finde den bedste samarbejdsmodel til at udvikle landdistrikterne. Blandt andet har Byrådet indført Helheldsplanspuljen, der har givet Landsbyforum Ringsted fire mio. kr. over fire år til projekter til udvikling i lokalområderne. Og det har været en succes, fortæller borgmester Henrik Hvidesten.

”Med Helhedsplanspuljen har vi skabt et rigtig godt samarbejde mellem os som kommune og de mange frivillige ildsjæle. Indtil nu har vi ikke kun fået 33 projekter, der har forbedret hverdagslivet i landdistrikterne. Vi har samtidig skabt et stærkt fundament for endnu mere borgerinddragelse, liv og udvikling i lokalområderne i fremtiden,” siger borgmester Henrik Hvidesten.

Uddannet frivillige til mere selv-bestemmelse

Mange af de projekter, som har fået støtte, handler om fællesskaber, natur og motion. For eksempel har Gyrstinge etableret et nyt udendørs aktivitets- og samlingssted, Kværkeby har lavet et fælles udendørs mødested, og i Nordrup har de lavet et nyt skovareal.

Udover de 33 konkrete projekter i lokalområderne peger Landsbyforum Ringsted på uddannelsen af frivillige som en vigtig effekt af de fire første år med Helhedsplanspuljen. Gennem de fire år har de frivillige ildsjæle fået en bedre forståelse for, hvordan de i samspil med blandt andet kommune og lokale foreninger kan gøre idé til virkelighed, mener formand for Landsbyforum Ringsted, Dorte Lau Baggesen.

”I de fire år er der sket en uddannelse af og et kompetenceløft hos ildsjælene. Det gør, at vores projekter bliver bedre og mere kvalificerede. Samtidig er samarbejdet på tværs af organisationer blevet styrket. Det er blevet mere almindeligt, at man nu samarbejder på tværs af for eksempel idrætsforening, friskole, menighedsråd og lokalråd,” siger Dorte Lau Baggesen.

PDF icon Læs evaluering af Helhedsplanspuljen 2014-2017

Sidst opdateret

27.11.2018