Du er her

Ringsted Kommune tilbyder viklekursus til kommende forældre

Dato: 05. april 2019
Som en del af tilbuddet ”Baby i familien” kan kommende forældre få en gratis vikle og komme på viklekursus, når de bor i Ringsted Kommune.

At vikle kan styrke tilknytningen mellem forælder og baby og lette hverdagen for forældrene.

Projektet ”Baby i familien” har kørt siden 1. januar 2018, og i løbet af det første år har 229 gravide taget imod tilbuddet om et hjemmebesøg af deres sundhedsplejerske før fødslen.

Derudover har viklekurset, som er en del af tilbuddet, været et tilløbsstykke. På kurset lærer de gravide og deres partner at binde en vikle, som de kan bære deres nyfødte barn i tæt ind til kroppen.

At vikle har fået en renæssance de senere år, og ifølge Ringsted Kommunes sundhedsplejesker er det ikke bare et modefænomen, men et godt redskab for forældrene.

”Når forældre bærer deres barn i en vikle, gør de noget rigtig godt for deres barn. Den tætte fysiske kontakt, som viklen skaber, er bl.a. med til at styrke tilknytningen mellem barnet og den forælder, som bærer viklen,” fortæller sundhedsplejerske Dorthe Nybo Demant.

Samtidig giver viklen den bærende forældre frie hænder og aflaster kroppen, fordi barnets vægt fordeles ved hjælp af viklen.

Inden den praktiske del af kurset fortæller sundhedsplejersken om, hvilke fordele der er ved at bruge vikle ifølge forskning. For eksempel er den tætte kontakt godt for søvnen, og den mindsker stressniveauet. På kurset lærer de kommende forældre også, hvordan de bruger viklen rigtigt, sikkert og i de rette situationer.

En deltager på kurset siger: ”Viklekurset var rigtig godt. Det gik i dybden uden at være kedeligt. Nu har jeg fået nogle flere redskaber, og så har jeg muligheden for at bruge den”, siger Maria, 29 år.
Viklekurset er en del af tilbuddet Baby i familien, fordi projektet blandt andet har fokus på tilknytning og tidlig indsats. Projektet læner sig op ad forskning, der viser, at de rette indsatser i barnets to første leveår har stor effekt - også på langt sigt.

Med projektet ønsker Ringsted Kommunes Sundhedstjeneste at ruste de kommende forældre bedst muligt til at blive familier i trivsel.

Gravide og deres partner, der har lyst til at tage imod tilbuddet om et tidligt hjemmebesøg og et viklekursus kan ringe på tlf. 57 62 75 90 eller skrive en mail til sundhedstjenesten@ringsted.dk og oplyse navn, adresse, telefonnummer og terminsdato.

Fakta

  • ”Baby i familien” er et treårigt projekt støttet med 5,6 millioner kroner fra satspuljemidlerne.
  • Sundheds- og Ældreministeriet har uddelt 76,1 millioner kroner fra satspuljemidlerne til 17 kommuner, hvor sundhedsplejen skal være mere systematisk med at finde familier med behov for støtte.

Kontakt: Sundhedstjenesten

Sundhedstjenesten
Hækkerupsvej 1
4100 Ringsted
Tlf.: 57 62 75 90
Hvis du ønsker at sende følsomme eller fortrolige oplysninger til Ringsted Kommune, eksempelvis dit cpr.nr., oplysninger om dine helbredsforhold eller økonomiske situation, anbefales du at gøre det via e-boks. Læs om beskyttelse af persondata

Sidst opdateret

05.04.2019