Du er her

Tidlige besøg i dagplejer og vuggestuer giver tryghed

Dato: 05. december 2017
Igennem det seneste halvtandet års tid har Ringsted Kommunes dagplejere og vuggestuer tilbudt tidlig indskrivning til nye børn. Det giver både børn og forældre en tryggere start.

Nemmere tilvænning til institutionslivet, mere tryghed, større trivsel og et bedre udgangspunkt for samarbejde mellem forældre og personale. Det er nogle af fordelene ved tidlig indskrivning, som Ringsted Kommunes dagplejere og vuggestuer har tilbudt siden foråret 2016.

Tidlig indskrivning betyder, at kommende dagpleje- og vuggestuebørn og deres forældre kan komme på besøg i det dagtilbud, hvor de skal til at starte. Og erfaringerne er meget positive, fortæller Dorte Olsen, daginstitutionsleder i Bengerds Børnehus, som er en af de institutioner, der startede med tidlig indskrivning.

”At barnet og forældrene kan komme på besøg i institutionen før deres faktiske start giver barnet og forældrene mulighed for at have rigtig god tid til at lære institutionens rytme at kende. Vi ved, hvor betydningsfuldt det er for barnet og for forældrene at få en god og tryg hverdag. Og det er vigtigt, at forældrene er trygge ved at skulle aflevere deres barn i institution, når barslen er ved at slutte,” siger Dorte Olsen.

Tidlig indskrivning er et tilbud til alle nye dagpleje- og vuggestuebørn og deres forældre, der begynder i et af Ringsted Kommunes dagtilbud. Ved den tidlige indskrivning kan de deltage i dagplejens eller vuggestuens hverdag én gang ugentligt i et par timer i op til tre måneder før barnets faktiske start.

”De tidlige besøg får hurtigere barnet til at føle sig tryg ved pædagogerne, og barnets tilknytning til og samspil med pædagogerne opstår tidligere”.

Det fortæller Birthe Jensen, daginstitutionsleder i Børnehuset Kastaniehaven, som også var med helt fra starten.

”Det er vores erfaring, at barnets velkomstperiode bliver mere rolig både for børnene og forældrene. Barnets besøg i vuggestuen sammen med forældrene betyder også, at børnene langt tidligere i deres vuggestueliv bliver trygge og tillidsfulde, de har større trivsel, og børnene har langt større lyst og mod til at gå på opdagelse i alle de nye læringsmuligheder,” siger Birthe Jensen.

Tryghed med sidegevinst

En sidegevinst ved den tidlige indskrivning er, at forældrene tidligt får at vide, hvilken institution deres barn har fået plads i. Det er med til at give børn og forældre en tryg start på deres nye liv, fortæller borgmester Henrik Hvidesten.

”I Ringsted Kommune vil vi gerne give vores børn den bedste start på livet. Og vi vil gøre det så trygt og fleksibelt som muligt, når forældrenes barsel er ved at slutte. Derfor har vi valgt at tilbyde tidlig indskrivning og besøgsordning i vores institutioner” siger borgmester Henrik Hvidesten.

Sidst opdateret

05.12.2017